2017. július 21., péntek

Herr Blatter, vzal ste niekedy úplatok? Korupcii začal odhaľovať novinár

Celý príbeh odštartoval už v roku 2002, kedy Jennings navštívil tlačovú konferenciu Seppa Blattera po znovuzvolenie do čela FIFA. Do sídla organizácie sa zišli desiatky novinárov, aby si vypočuli, čo im staronový prezident povie.

Nič z toho neupútalo takú pozornosť, ako Jenningsová jednoduchá otázka, ktorá zapôsobila ako švihnutí bičom.

"Herr Blatter, vzal ste niekedy úplatok?"

< p> Ostatné reportéri sa na neho prekvapene obzerali, niektorí nechápavo krútili hlavami. "Vyzeralo to, ako by som im zničil party," zaspomínal Jennings v rozhovore pre internetovú verziu denníka The Washington Post. "Všetci sa odo mňa odťahovali, akoby som smrdel viac ako pokazené jedlo."

Vadiť mu to nemuselo, získal totiž viac ne� � len dobrý titulok pre svoj článok.Ubehlo šesť týždňov a znovu stál pred nóbl curyšským sídlom, kam ho pozval človek, o ktorom predtým v živote nepočul. stavkove bonusy Vysoký úradník FIFA. Aby ho naviedol na stopu.

Z dokumentov, ktoré mu poskytol, potom Jennings vyčítal mnohé. Okrem iného to, ako sa vo FIFA nepochopiteľne plytvalo peniazmi. Blatter si podľa neho sám pokojne vyplatil miliónový bonus, za pozornosť stál i spôsob, akým cestoval. "Zrejme ani nevedel, čo je to pravidelný rokov.Zakaždým lietal súkromným tryskáčom, "popísal novinár.

Ďalšie informácie získaval priamo od ľudí, ktorí vo FIFA pracovali. "V každej organizácii, akokoľvek je skorumpovaná, nájdete medzi zamestnancami aj ľudí, ktorí majú sport stavky zmysel pre spravodlivosť a morálku," prezradil svoj recept. "Od nich musít e dostať informácie, vyniesť je zadnými dverami. Skôr to boli údaje z kartotéky, dnes zo serverov. "

Blatter mu hrozil žalobou

Keď Jennings nazbieral dostatok materiálu, vydal v roku 2006 knihu "Faul! Tajný svet FIFA ".V nej opísal úplatky, zmanipulovaná hlasovanie výkonného výboru, prideľovanie lukratívnych zákaziek ľuďom so stykmi vo FIFA alebo tikajúci časovanú bombu v bankových záznamoch organizácie.

Jennings tvrdil, že Blatter sa snažil vydanie knihy zamedziť a od roku 2005 so svojimi spolupracovníkmi naliehal na švajčiarsky súd, aby vydal zákaz jej publikovania. Nestalo sa, a tak po vydaní hrozil žalobou samotnému autorovi. Nakoniec však zostalo len pri slovách.

A dôsledný novinár medzitým pokračoval vo svojom boji. Možno aj preto, že jeho dedko skôr hral futbal závodne, sa vytrvalo snažil poukázať na poklesky ľud í, ktorí jeho milovanému športu šéfujú.

"Títo zlodějští bastardi ukradli ľuďom krásnu hru," hromžil. "Viem, že sú to kriminálnici, viem to roky.To nie je urážka, to je objektívne zhodnotenie. "

Nakoniec dopomohol k tomu, že si na niektoré veľké zvieratá posvietili vyšetrovatelia. Pred šiestimi rokmi ho kontaktoval bývalý špión s tým, že by ho "rád zoznámil s niekoľkými ľuďmi."

Tými ľuďmi boli traja agenti FBI. A pretože Jenningsa štvala nečinnosť európskej polície, rád pomohol.Vďaka kontaktom v Severnej Amerike a Karibiku sa mu podarilo získať dokumenty o hospodárení asociácie CONCACAF, ktoré ukázali nezrovnalosti v rádoch miliónov dolárov.

Od tej chvíle sa vyšetrovanie rozbehlo naplno a po šiestich rokoch vyvrcholilo minulý týždeň: zatknutím štrnástich vysoko postavených funkcionárov v päťhviezdičkovom hoteli v Zürichu, kde všetci nocovali pred ďalšou voľbou p rezidenta FIFA.

" bol to pre mňa veľmi šťastný týždeň.


Je fajn vedieť, že Blatter asi teraz nemá dobré spanie, "usmieval sa sedemdesiatdvaročný Jennings v utorok.Vo chvíli, keď ešte netušil, že za pár hodín jeho úhlavný nepriateľ rezignuje…

"Snáď si čoskoro budem môcť povedať, že moje pátranie viedlo k skutočnej zmene," zadúfal potom, čo sa o Blatterove odstúpení dozvedel.

Dočká sa, alebo si bude musieť za čas na futbalovú vládu posvietiť znova?

stavkovanie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése